07. september 2024
Facebook
štvrtok, 19 október 2017 16:00

Slovenskí energetici vstúpili do štrajkovej pohotovosti, bojujú za vyššie platy

Written by 
Rate this item
(0 votes)

BRATISLAVA 19. októbra (WebNoviny.sk) - Slovenskí energetici vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Odborárom Energeticko-chemického odborového zväzu sa totiž ani v štvrtom kole kolektívneho vyjednávania so Zväzom zamestnávateľov energetiky Slovenska nepodarilo dohodnúť na raste miezd v budúcom roku. „Spor bude teraz predložený na riešenie sprostredkovateľovi,“ uviedol Marián Baňanka z odborového zväzu, ktorý bol poverený vyjednávaním.

Ponuka je neprijateľná

Odborári pre budúci rok požadujú rast tarifných miezd o 6,5 % v priemere a o 5 % každému zamestnancovi. „Na základe septembrového rozhodnutia Konferencie predsedov bol požadovaný rast tarifných miezd znížený na 5 %, pričom táto požiadavka je v súlade s predpoveďou NBS pre budúci rok o raste nominálnych miezd o 4,9 %. Napriek prebiehajúcim rokovaniam, zástupcovia zamestnávateľov až vo štvrtom kole vyjednávania konkretizovali svoj návrh aj do číselnej podoby. Ich ponuku na 1,5 % rast tarifných miezd považujeme za absolútne neprijateľnú,“ zdôraznil Baňanka.

Mimoriadne zasadanie

Na 26. októbra je zvolané mimoriadne zasadanie Konferencie predsedov odborového zväzu z energetickej sekcie, ktorá bude rozhodovať o ďalšom postupe. „Naša požiadavka na rast miezd je oprávnená. Preto, ak budú aj ďalšie rokovania bezvýsledné, budeme organizovať podporné protesty a podnikať ďalšie aktivity,“ konštatoval Baňanka. Odporúčame:
MH Manažment sa podľa Grendela stal továrňou na peniaze, hnutie OĽaNO poukázalo na ďalšiu zmluvu Spomínaná Kolektívna zmluva vyššieho stupňa na roky 2017 až 2019 sa týka jedenástich spoločností združených vo Zväze zamestnávateľov energetiky Slovenska, pričom v ôsmich z nich je väčšinovým, alebo jediným vlastníkom štát. Týchto jedenásť subjektov zamestnávalo v roku 2016 celkovo 7 782 zamestnancov.

Kolektívna zmluva

Kolektívna zmluva sa týka troch súkromných firiem (SES Tlmače, ELV Produkt Senec, SPIE Elektrovod Bratislava), troch, v ktorých má štát síce 51-percentný vlastnícky podiel, ale manažérske právomoci vykonáva zahraničný vlastník (ZSE, SSE a VSE). Vo zvyšných piatich spoločnostiach je štát stále jediným vlastníkom (SEPS, TEKO Košice a Martinská, Zvolenská a Žilinská teplárenská).

Viac k témam: protest, Slovenské elektrárne
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenskí energetici vstúpili do štrajkovej pohotovosti, bojujú za vyššie platy © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 179 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner